Alles weten over coeliakie.nlAlles weten over coeliakie

Op 1 oktober 2012 is de nieuwe website www.alleswetenovercoeliakie.nl gelanceerd. Op deze website vindt u uitgebreide informatie over coeliakie, een chronische darmaandoening. Wat gebeurt er in de darmen bij iemand met coeliakie? Wat zijn de klachten waar iemand mee te maken kan krijgen? Welke impact heeft een glutenvrij dieet, de enige mogelijke behandeling, op het dagelijkse leven?

Op deze website is veel en duidelijke informatie te vinden over coeliakie zoals:

Wat is coeliakie?
Coeliakie (wordt uitgesproken als seu-lia-kíe) is een chronische darmaandoening en wordt soms ook inheemse spruw of glutenallergie genoemd. Iemand met coeliakie kan niet tegen gluten (gluten-intolerantie). Coeliakie heeft invloed op de dunne darm. De dunne darm is voorzien van talloze darmvlokken die verantwoordelijk zijn voor het opnemen van waardevolle voedingsstoffen uit ons voedsel. Bij iemand met coeliakie ontstaan door het eten van gluten ontstekingen in het darmslijmvlies. De darmvlokken gaan hierdoor kapot en belangrijke voedingsstoffen worden minder goed opgenomen met alle gevolgen van dien.

Coeliakie is een toenemend gezondheidsprobleem maar wordt nog steeds onder gediagnosticeerd in Nederland. Voor het stellen van de diagnose coeliakie zijn verschillende mogelijkheden: bloedonderzoek, HLA-typering en dunne darmbiopsie.
De risicofactoren voor een verhoogde kans op coeliakie zijn: het voorkomen van coeliakie in de familie,het hebben van andere auto-immuunziekten, een IgA deficiëntie, Syndroom van Down, Syndroom van Turner en het Syndroom van Williams.

Wat zijn de klachten?
Klachten bij coeliakie die optreden op korte en langere termijn zijn heel divers en kunnen verschillen van persoon tot persoon. Kinderen ervaren voor een groot deel dezelfde klachten als volwassenen. Vaak zijn de klachten bij kinderen veel heftiger aanwezig dan bij volwassenen. Daarnaast zijn er klachten te noemen die specifiek zijn voor kinderen zoals groeistoornissen.

Coeliakie is een auto-immuunziekte die regelmatig voorkomt in combinatie met andere auto-immuunziekten zoals dermatitis herpetiformis, aan reuma verwante aandoeningen en diabetes type I.
Bij coeliakie kunnen zich ook complicaties voordoen. Het risico op complicaties speelt met name bij onbehandelde coeliakie. De complicaties die zich kunnen voordoen zijn: bacteriële overgroei, bloedarmoede, botontkalking (osteoporose), dunne darmkanker en refractaire coeliakie.

Preventie & Tips
Glutenvrij = klachtenvrij! Wat voor velen vanzelfsprekend is, is dat voor coeliakie patiënten niet. Gewone dagelijkse activiteiten en situaties vragen om aanpassingen. Op deze website vindt u praktische tips om glutenvrij boodschappen te doen, te koken en bakken, de keuken in te richten, uiteten te gaan in een restaurant, naar een feestje te gaan, op visite te gaan, naar school te gaan, te trakteren en op reis te gaan. Met de informatie op deze website willen we u helpen om  op een eenvoudige manier glutenvrij door het leven te gaan.

Het volgen van een glutenvrij dieet is de enige manier om zonder klachten door het leven te gaan. Voor het succesvol volgen van een glutenvrij dieet is het van belang goed de etiketten van producten te lezen en de juiste leveranciers te vinden van glutenvrije producten. Fabrikanten zijn verplicht om het gebruik van glutenhoudende granen te vermelden op het etiket. Er zijn verschillende leveranciers van glutenvrije producten in Nederland. De één heeft een uitgebreider assortiment dan de ander. Gluten zitten voornamelijk in voedingsmiddelen maar ook andere producten kunnen gluten bevatten  zoals medicijnen, knutselmaterialen en sommige merken schmink.

Coeliakie heeft impact op degene die het heeft maar ook de omgeving moet er rekening mee houden. Op deze website vindt u tips voor op school, de kinderopvang, vrienden, familie en horecapersoneel.

Behandeling
De behandeling van coeliakie bestaat uit het levenslang volgen van een glutenvrij dieet. Dit klinkt misschien vrij simpel, maar dat is het niet. Gluten is een eiwit wat van nature voorkomt in bepaalde granen zoals: tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Het zit ook in producten waarin deze granen zijn verwerkt en in veel kant- en klaarproducten. Om het glutenvrije dieet goed te kunnen volgen is het van groot belang dat u precies weet welke producten gluten bevatten en wat u dus niet mag eten maar zeker ook wat u nog wél mag eten.

Wanneer de diagnose coeliakie is gesteld, is het van belang om zo snel mogelijk te starten met een glutenvrij dieet. Wanneer daarmee wordt gestart, zult u zich binnen enkele weken beter gaan voelen. Het volgen van een glutenvrij dieet is kostbaar. Zeker wanneer meerdere leden binnen uw gezin een glutenvrij dieet volgen, kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Hoe zit het met eventuele vergoedingen? Ook dat leest u terug op deze website evenals welke specialisten zich met de behandeling van coeliakie bezighouden.

De omgeving
Coeliakie heeft impact op degene die het heeft maar ook de omgeving moet er rekening mee houden. Het is verstandig om met mensen uit uw omgeving te bespreken dat u een glutenvrij dieet moet volgen en ook waarom dat nodig is. Heeft uw kind coeliakie? Bespreek dit dan met de leerkracht(en) op school en licht ook de klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes in. Vergeet hierbij de ouders niet! Ook wanneer uw kind op een kinderdagverblijf zit, is het goed om het personeel te vertellen wat het glutenvrije dieet inhoudt. Wanneer u in de horeca werkt, kunt u te maken krijgen met gasten die vanwege coeliakie een glutenvrij dieet volgen. Op deze website vindt u tips voor het maken van een glutenvrije maaltijd.

Ook interessant
Op de website www.alleswetenovercoeliakie.nl staat zoveel mogelijk relevante informatie over coeliakie, wat is het, de klachten en wat kan iemand eraan doen om met coeliakie om te gaan. Er is zoveel geschreven en gepubliceerd dat we nooit 100% volledig kunnen zijn, daarom hebben we nog een  overzicht van relevante websites, boeken en organisaties die u kunt raadplegen voor meer specifieke informatie over coeliakie opgenomen op de website.

Alles weten over coeliakie.nl is onderdeel van Faros Conceptontwikkeling. Kijk voor meer informatie op www.faros.nl