Is serious gaming een geflopte hype of een educatief wondermiddel? Die vraag staat centraal op 8 oktober tijdens een forumdiscussie (vanaf 16.15 uur) in de Haagse Caballero Fabriek. Gespreksleider dr. Igor Mayer (TU Delft) legt stellingen voor aan een deskundig panel: Worden serious games effectief door organisaties ingezet? Is er voldoende onderzoek beschikbaar naar de return on investment? Wordt nieuwe technologie goed ingepast? Hoe is het niveau van jonge gamedesigners? Successen en flops passeren de revue.

  • Dat jonge gamers op een andere manier leren, en dat we daarom serious gaming moet inzetten in onderwijs en bedrijfsleven, is meer dogma dan feit.
  • In de huidige recessie is serious gaming een opvallende groeimarkt, maar wel eentje die draait op overheidssubsidie.
  • Of serious gaming effectief is zou veel beter onderzocht moeten worden. Bedrijven, overheden en de wetenschap moeten daarin investeren.

Zomaar een paar stellingen waarmee op vrijdag 8 oktober het veelbelovende vakgebied serious gaming zal worden belicht. Want er leven nogal wat veronderstellingen waarvan het maar de vraag is of ze kloppen. Hoe dan ook wordt het vakgebied een gouden toekomst toegedicht. Volgens onderwijsvernieuwers als prof. dr. Rob Martens (Open Universiteit) kan serious gaming vanwege ‘het vrijwillige spelelement’ de sleutel zijn tot oplossing van de motivatieproblemen waar veel jongeren van vandaag de dag mee worstelen. Martens: “Gaming en serious gaming kan een doorbraak worden. Kijk maar eens naar gamers in actie, hun concentratie, inzet en volharding. Daar kan het onderwijs jaloers op zijn. Als we eens een klein deel van die bezieling in de klas terug zouden zien.”

Forumdiscussie Serious Gaming

Serious gaming lijkt voorbestemd om de leermethodiek voor aankomende generaties te worden. De netgeneratie, opgegroeid met sims, weet niet beter dan dat je leert door de werkelijkheid virtueel te simuleren. Ook steeds meer bedrijven en organisaties onderzoeken of serious gaming een vervanging kan zijn van de aloude klassikale leermethodes. Maar een spel op maat laten ontwikkelen is duur en zeker in crisistijd stellen opdrachtgevers steeds nadrukkelijker de vraag wat de investeringen opleveren. Opdrachtgevers willen resultaat en aantoonbaar rendement zien. Wat is de return on investment?

Tijdens de forumdiscussie wordt alvast een schot voor de boeg gegeven. Met kritische stellingen torpedeert gespreksleider Igor Mayer een vakkundig panel uit de bedrijfstak: Derk de Geus (Paladin), Maxime Knepflé (Tygron Serious Gaming), Jurriaan van Rijswijk (Games Factory Online), Alma Schaafstal (Taskforce regio Utrecht), Micah Hrehovcsik (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Bert Satijn (Leven met Water) gaan met elkaar -en met de zaal- de verbale strijd aan.

Derk de Geus: “De gamesindustrie is een groeimarkt met potentie maar serious gaming is geen wondermiddel. In het leger, de luchtvaart, scheepvaart en medische wereld realiseren simulaties aantoonbaar effect. In andere sectoren worden teveel losse flodders afgeschoten. Neem nou managementgames. Voor managementproblemen zijn vrijwel geen goede simulaties gemaakt. Misschien moeten organisatieproblemen wel worden opgelost door de organisatie anders in te richten, en niet door een game te spelen. De sector moet nu volwassen worden en het kaf van het koren scheiden. Doelstellingen en verwachtingen van bedrijven die een game aankopen moeten helderder en realistischer worden. Verder moeten de hogescholen voldoende kwaliteit afleveren voor de veeleisende arbeidsmarkt. Studenten moeten zich realiseren dat er in de gamesindustrie keihard gewerkt wordt.”

Informatie voor journalisten
De forumdiscussie maakt onderdeel uit van het jaarlijkse Caballero Fabriek Business Event. Dit jaar is het thema Business as UNusual, met tal van sprekers, workshops, productpresentaties en mogelijkheden om (culinair) te netwerken. U kunt zich registreren voor dit (gratis) event via http://www.cabfab-businessevent.nl/

Website: http://www.startdepers.nl/nieuws/id/11/

Bron: EMEA Persberichten