Bij de meeste energie leveranciers heb je alleen het 1ste jaar voordeel en daarna worden de prijzen hoger, dus zou je jaarlijks moeten overstappen. Consumenten kunnen profiteren van lagere energietarieven door een jaar contract af te sluiten met welkomst korting of een actie tarief. Door jaarlijks over te stappen kan men steeds het voordeligste tarief kiezen. Dit blijkt uit informatie van de consumentenbond. Volgens de consumentenbond gelden voor kortingen vaak een beperkte periode en daarom een vertekend beeld geven. Na afloop van de actie of voordeel periode betalen consumenten automatisch het reguliere hogere tarief. Dit is het moment om wederom over te stappen.

Consumenten die niet elk jaar willen overstappen, kunnen overwegen een driejarig contract af te sluiten met vaste tarieven, die nu erg laag zijn, aldus de consumentenbond. Klanten met een energie contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven profiteren op dit moment het meest van de recente prijsontwikkelingen. Voor elektriciteit betalen zij gemiddeld 6 procent minder dan een half jaar geleden en voor gas 36 procent minder. Uw oude leverancier is verplicht u stroom en gas te leveren tot het moment dat de omwisseling daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Jaarlijks overstappen is voordelig
Jaarlijks overstappen kan dus voordelig zijn en dit geld niet alleen voor energie maar ook voor de zorgverzekering en internet abonnementen. Bij de zorgverzekering is dit per persoon sterk variërend omdat de situatie per persoon verschilt. Het kan dus nuttig zijn om jaarlijks te shoppen naar een andere energie leverancier of ziektekosten verzekering. Men kan hierbij diverse prijs vergelijking websites raadplegen en goed berekenen of men er inderdaad op vooruit gaat met name bij een ziekte kosten verzekering.

Regulering van contractvoorwaarden
Ook regulering van contractvoorwaarden kan bijdragen aan verlaging van overstapkosten. Zo heeft toezichthouder DTe onlangs een maximum gesteld aan de vergoedingen die energiebedrijven aan consumenten in rekening mogen brengen bij voortijdige beëindiging van energiecontracten (opzeg- of boeteclausules). In de elektronische communicatiesector (email, internet, mobiele telefonie etc.) komt een verbod op het stilzwijgend verlengen van contracten met een bepaalde duur. Dit worden vanaf 2006 automatisch contracten voor onbepaalde duur met een opzegtermijn van 1 maand. Bij de introductie van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel in 2006 heeft de wetgever bepaald dat consumenten jaarlijks kosteloos mogen overstappen en dat voor zorgverzekeraars een acceptatieplicht geldt. Deze en andere beleidsmaatregelen rond transparantie en overstapkosten kunnen de consument op weg helpen bij het maken en effectueren van goede keuzes. Volgens de informatie van het CPB.

Wist u trouwens dat u de basisverzekering bij maatschappij A en de aanvullende bij verzekeraar B af kunt sluiten? U zou dus de goedkoopste basisverzekering kunnen kiezen en ergens anders een goede aanvullende verzekering. Wat meer rompslomp, maar het kan extra geld besparen. Helaas vinden de meeste zorgverzekeraars deze manier van shoppen niet zo fijn. Een aantal verzekeraars sluit daarom de poort of rekent ineens een belachelijk hoge opslag.

Om er voor te zorgen dat de markt van internetaanbieders optimaal werkt en er voldoende concurrentie is, moeten consumenten makkelijk, snel en eenvoudig kunnen overstappen naar een andere aanbieder. 53% van de ondervraagden uit een onderzoek van de Consumentenbond geeft aan voor de prijs over te stappen naar een andere aanbieder.

Ondanks de afspraken tussen providers en de overheid gaat het overstappen naar een andere internetaanbieder nog vaak mis. Ruim één op de vijf overstappers zit langer dan 24 uur zonder internet en bij 12% duurt het meer dan vijf dagen voordat de internetverbinding werkt, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Prijzen vergelijken
Op internet zijn er diverse vergelijkingssites waar men tarieven kan vergelijken. Men kan ook direct naar de website van de energie leveranciers gaan en daar zelf de prijzen vergelijken. Men dient dan op de prijzen van leveranties van stroom en gas te letten, en niet naar de prijzen van leveringskosten, energiebelasting etc. Op de vergelijkingssites worden verschillende berekeningen met betrekking tot transportkosten, vastrecht en actie tarieven. Om een goede prijs te kunnen evalueren dient u alle leverancier afzonderlijk te bevragen over de tarieven.

Website: http://www.besparenopenergie.com