Persbericht

Voor- en nadelen van elektrische verwarming

Er bestaan verschillende mogelijkheden om een kamer te verwarmen. Niet alle mogelijkheden zijn echter een goede optie voor elk eigendom, of voor elke eigenaar. Daarnaast beschikken niet alle locaties over dezelfde energiebronnen, zodat er steeds een keuze gemaakt moet worden. Voor een huis zonder toegang tot gas kan men bijvoorbeeld opteren voor een verwarmingssysteem op olie. Wat als dit eigendom echter te afgelegen is voor regelmatige leveringen? Waar veel mensen geen keuze hebben, kiezen nog eens miljoenen anderen over de hele wereld voor elektrische verwarming. Zijn ze zich echter bewust van alle voor- en nadelen?

De voordelen van elektrische verwarming

Ook al klinkt het als een dure taak om in elke kamer een zelfstandig verwarmingselement te installeren, toch kan het tot een grote besparing op energiekosten leiden op lange termijn. Elektrische verwarming kan gemakkelijk in elke kamer apart ingesteld worden, zodat we bepaalde zones kunnen verwarmen, terwijl we de ongebruikte ruimtes niet nodeloos opwarmen. Wanneer we de installatiekosten van een centraal verwarmingssysteem op gas of olie vergelijken met de installatiekosten van elektrische verwarming, blijkt het laatste veel goedkoper.

Natuurlijk schaffen zo veel mensen een “chauffage électrique” niet enkel aan om economische redenen. Aangezien de meeste elektrisch verwarmde huizen rekenen op zelfstandig opererende units, zal het falen van één verwarmingselement niet leiden tot een totale storing. Elektrisch geproduceerde warmte heeft daarnaast ook sneller effect, wat ideaal is voor die lange, koude winteravonden. Een ander voordeel houdt de plaatsinname in. Grote boilers en olietanken nemen erg veel plaats in, wat voor mensen die in kleine huisjes of appartementen wonen, betekent dat de installatie ervan onmogelijk is.  Daarbij komt nog dat de effectieve installatie van een gas- of oliesysteem veel complexer is, wanneer men het in een afgewerkte woning wil plaatsen.

De nadelen van elektrische verwarming

Hoewel het afhangt van land tot land, kunnen we in het algemeen stellen dat de energiekost flink aan het stijgen is. Wanneer we elektriciteit gaan gebruiken als verwarmingsbron, kan dat de kosten snel opdrijven op korte termijn. Elektrische verwarmingselementen verbruiken veel meer energie dan de meeste andere huishoudelijke toestellen, dus kunnen we ze niet meteen als rendable beschouwen, zeker bij grote eigendommen. Sommige mensen zijn bezorgd over het risico tot elektrische schokken en brand, al zijn deze risico’s inherent aan het gebruiken van elektriciteit.

Het is duidelijk dat de voordelen van elektrische verwarming veel zwaarder doorwegen dan de nadelen. Elektrische verwarmingssystemen zijn ideaal om kamers of specifieke zones van een gebouw snel te verwarmen. Wanneer we snel warmte nodig hebben, zal het bij gassystemen langer duren om aan de noden te voldoen. Dit betekent dat het gassysteem minder efficient werkt op korte termijn. Grote huizen die continu verwarmd moeten zijn, kunnen echter profiteren van meerdere verwarmingssystemen. Een huis of appartement met een gassysteem zal vaak profiteren van een aantal draagbare elektrische verwarmingselementen die kunnen verplaatst worden naar de ruimtes waar ze het hardst nodig zijn.verxw

Bron: EMEA Persberichten Publicatie Platform