Van oudsher worden aandelen veel gehandeld in Nederland. Het klassieke handelen van aandelen is natuurlijk relatief simpel. U koopt een aandeel en op een door u gekozen moment verkoopt u dat aandeel weer, natuurlijk het liefst met winst. Steeds vaker gebruiken beleggers hefboomproducten zoals CFD’s om aandelen te handelen.

Zo kunt u een aandeel handelen met een CFD  (Contract for Difference). Met dit product handelt u de aandelen van het bedrijf naar keuze met een hefboom. Op deze manier hoeft u niet het gehele bedrag van het aandelenpakket neer te tellen maar slechts een fractie daarvan (de marge). Werken met een dergelijke marge is zeer interessant voor traders die niet alle aandelen kunnen bekostigen, maar wel een klein deel. De verliezen en winsten gaan wel over het totale aandelenpakket, waardoor deze hard kunnen oplopen. De risico’s zijn er dus wel degelijk, waardoor een verstandig risicomanagement van groot belang is.  

Met een CFD ziet u vast aan de overnight – rente. U leent geld van uw broker om de aandelen te lenen, vandaar dat u rente betaald. Om deze reden handelen veel mensen CFD’s alleen voor de korte termijn. Aandelen handelen wordt vooral gezien als een lange termijn strategie, maar ook voor de korte termijn zijn aandelen – CFD’s interessant. Zeker in weken waar er veel bedrijfsresulaten bekend worden gemaakt, of wanneer er veel nieuws is rond een bedrijf kan het hard gaan met de koersen van bedrijven. En op die schommelingen kan makkelijk met een CFD goed worden ingespeeld. Long en short gaan is simpel, ook op aandelen. Daarnaast werkt u bij aandelen – CFD’s met een gegarandeerde stop, waardoor u nooit last heeft van slippage. Gegarandeerd uitgestopt worden is ook gegarandeerd uitgestopt worden en u bepaalt ook nog eens waar u deze doorgeevolueerde stop-loss neerzet.

Een CFD is een zeer flexibel beleggingsinstrument en kan hoge marges opleveren, maar is zeer risicovol voor uw kapitaal. Het is mogelijk om meer dan het geïnvesteerde bedrag te verliezen. Het handelen in CFD's is niet geschikt voor alle beleggers, zorg ervoor dat u de risico's in kwestie volledig begrijpt.