Persbericht

We eten allemaal wel eens buiten de deur. We gaan met vrienden en geliefden culinaire restaurants af en genieten van het lekkere eten dat bereid is in de keuken door de chef kok en zijn brigade. Na het eten rekenen we af en gaan we met goed gevulde magen naar huis. Maar in hoe verre zijn we ons bewust van de freelance kok en zijn wereld?

Chef kok word je niet zomaar en niet iedereen kan chef kok worden. Een goede chef kok worden vereist talent en de nodige competenties zoals o.a.; (time) management.

Een chef kok is het hoofd van de keuken en zijn talenten beperken zich niet alleen tot op een perfecte manier eten bereiden en de lekkerste smaken combineren. De chef cuisinier weet hoe hij leiding moet geven en hoe zijn team te sturen naar de beste resultaten. Hij zet alleen of met zijn team het menu samen en dat is in vele gevallen ook wat de klanten aan trekt: zijn gerechten. Een chef kok is geduldig doch ten alle tijden scherp, want hij wordt beoordeeld op wat de keuken uit gaat en hij is dan ook vaak diegene die het eten op kwaliteit keurt voordat het de keuken verlaat.

Je dient om chef kok te worden als eerst de pittige koksopleiding, veelal op MBO niveau, te volbrengen. Daarna ga je werken in de keuken van een restaurant onder de leiding van een chef kok. Vaak is het zo dat je helemaal onderaan de lat begint. Na verloop van tijd zal je steeds promoveren en verschillende taken krijgen in de keuken. Er wordt verwacht van een leerling kok dat hij snel leert. Het zou kunnen voorkomen dat je vaardigheden die je op de koksopleiding geleerd hebt niet uitvoert, terwijl je nieuwe vaardigheden leert die je misschien nauwelijks bekend zijn. Het zal uiteraard per restaurant verschillen wat voor taken je moet uitvoeren. Een leerling kok aan huis voelt zich voor geen taak te goed, gezien hij weet dat de inspanning van de hele keuken zorgt voor de lekkere resultaten en terugkerende klanten.

Er zal veel tijd in een carrière als chef kok gestopt moeten worden en lange dagen zijn onvermijdelijk. Toch zal dit voor de meeste chef koks de moeite waard zijn, naast het vaak goede loon (op niveau) geeft het de chef kok die met zijn hart kookt voldoening zijn klanten de lekkerste gerechten voor te schotelen.

 

Bron: EMEA Persberichten Publicatie Platform