Steeds meer mensen hebben te lijden onder de alsmaar stijgende energieprijzen vandaag de dag. Elk jaar lijkt er dan ook een steeds hogere energierekening op de deurmat te vallen. Het wordt dus tijd om hier wat aan te doen. Dit lijkt misschien moeilijk maar is dat gelukkig niet. Met behulp van het doorvoeren van een aantal grotere en kleinere maatregelen kan men op jaarbasis al flink wat besparen aan energie en dus aan kosten.

Zo kan men de woning goed laten isoleren, dubbele beglazing aan laten brengen en een Hoog Rendement ketel (HR-ketel) gaan gebruiken. Maar ook de aanpassing van bepaalde (vaak ingesleten) gewoontes kunnen de kosten die men maakt voor het gebruik van energie aanzienlijk doen verlagen. Zo kan men bijvoorbeeld minder lang douchen of een douchebeurt kiezen in plaats van een bad vol te laten lopen. Natuurlijk is de beste oplossing het plaatsen van zonnepanelen.

Maar ook de verwarming één of meerdere graden lager zetten zal al gauw leiden tot een verlaging van de energiekosten. In plaats van de verwarming extra hard te laten werken kan men dan wat warmere kleding aandoen. FVerder kan men de deuren en ramen van ruimtes die men verwarmd zoveel als mogelijk gesloten houden zodat er geen warmte naar buiten kan ontsnappen. Wel zal men in alle gevallen ervoor moeten zorgen dat er goed geventileerd wordt omdat schone lucht niet alleen veel gezonder is maar ook nog een beter kan worden verwarmd.

Verlichting en andere elektrische apparaten die niet worden gebruikt dienen volledig uitgeschakeld te worden en dus niet op de zogenaamde stand by stand gezet te worden. Ook als u zonnepanelen gebruikt is het aan te raden om uw toestellen steeds uit te schakelen. Er blijft dan meestal toch een bepaalde spanning op het apparaat staan waardoor men op jaarbasis toch behoorlijk wat kan besparen. Ook in ruimtes waar men niet verblijft doet men er goed aan de verlichting niet te laten branden en de aanwezige apparaten die niet noodzakelijkerwijs aan hoeven te staan uit te schakelen.

Tevens kan men besparen op energie bij het wassen en drogen. Door bijvoorbeeld alleen een volle wasmachine aan te zetten en de was aan de lucht te laten drogen in plaats van deze in een wasdroger te stoppen zal de energierekening aan het eind van een jaar lager uitvallen. Uiteraard is het eveneens niet verstandig om een vaatwasser voor slechts een paar dingen aan te zetten. Beter zou men een dergelijke vaat met de hand doen en dan niet onder een stromende warme kraan maar in een afwasteil of een spoelbak.

Website: http://www.zonnepanelen-vl.be

Bron: EMEA Persberichten