Onthouden van data

Sommige feestdagen zijn eenvoudig te onthouden. Zoals valentijnsdag, deze is altijd op 14 februari. Ook kerstmis is makkelijk te onthouden, 1e kerstdag valt altijd op 25 december en 2e kerstdag op 26 december.

Tot zover geen probleem.

Feestdagen formules

Koninginnedag wordt al lastiger, meestal valt deze dag op de 30e april, maar soms ook op de 29e wanneer de 30e een zondag is, de eerstvolgende Koninginnedag op 29 april is overigens in 2017. Veel moeilijker wordt het om o.a. Pasen en Pinksteren te bepalen. De formules om deze data te berekenen zitten zo ingewikkeld in elkaar, dat het voor een mens bijna niet te doen is om dit uit het hoofd te doen.

Websites met alle feestdagen

Gelukkig nemen enkele websites die ongemakken uithanden! Er zijn websites die tot Sint-juttemis doorrekenen wanneer (en op welke dag) de feestdagen zijn.

Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld www.feestdagen-nederland.nl en www.kalender-365.nl. Die Kalender-365.nl berekent daarnaast nog veel meer, zoals maastanden en zij hebben een optie om eenvoudig de Kalender 2012 t/m 2050 te downloaden in PDF en JPG formaat. Online de jaarkalender inkijken is overigens ook gewoon mogelijk.

Ook zijn er zelfs websites die zich concentreren op één of twee feestdagen, bijvoorbeeld www.pasen-2013.nl. Hierdoor is het niet meer mogelijk om te laat (of helemaal niet) te komen voor een Paasbrunch op 2e Paasdag.

Wat een handigheid allemaal op het internet, zonder deze websites had ik nog steeds de jaarkalender erbij moeten pakken…