Beleggers gaan van de aandelenhandel steeds meer naar het traden van complete indices. Inspelen op de dagelijkse dalingen en stijgingen van een beurzen zoals de Nederlandse index of de Duitse index wordt steeds populairder in Nederland. Indices handelen kan bijvoorbeeld met een CFD. Hoe gaat dit in zijn werk?

Een CFD is een financieel hefboomproduct waarmee op simpele wijze kan worden ingespeeld op dalingen en stijgingen van bijvoorbeeld indices. Wanneer u denkt dat bijvoorbeeld de Nederlandse index gaat dalen dan verkoopt u, denkt u dat diezelfde index gaat stijgen dan koopt u. Een van de voordelen van de CFD is dat u indices 24 uur per dag kunt handelen. Er wordt dus doorlopend gequote, zelfs wanneer de beurs van uw keuze gesloten is. Wanneer de Amerikaanse beurs bijvoorbeeld sluit, kunt u al een positie innemen op bijvoorbeeld de Duitse index en hoeft u niet te wachten tot de index die u wilt handelen de volgende morgen open is.

Daarnaast loopt de trader wanneer het een (gegarandeerde) stop heeft ingelegd niet meer het risico van een ‘gap’ opening. CFD’s zijn er op bijna alle belangrijke beursindexen. Het aanbod is vaak groter dan bij vergelijkbare hefboomproducten. Beurzen uit Azië, Amerika, Europa, Australië: CFD’s hebben het allemaal.

Zeker in deze volatiele tijden zoeken veel beleggers de index – CFD’s op. Met het product kan er makkelijk long en short gegaan worden (veel makkelijker en overzichtelijker dan bij vergelijkbare hefboomproducten) waardoor er voor beleggers geld is te verdienen is markten die naar beneden gaan en naar boven. Risico’s zijn er natuurlijk ook. CFD trading is met een hefboom, waardoor verliezen en winsten hard kunnen oplopen. Een goed risicomanagement is dan ook van groot belang wanneer u indices – CFD’s handelt.

Een CFD is een zeer flexibel beleggingsinstrument en kan hoge marges opleveren, maar is zeer risicovol voor uw kapitaal. Het is mogelijk om meer dan het geïnvesteerde bedrag te verliezen. Het handelen in CFD's is niet geschikt voor alle beleggers, zorg ervoor dat u de risico's in kwestie volledig begrijpt.