Een autoband is tegenwoordig volledig personaliseerbaar. Je kan doormiddel van autodoppen of velgen je auto een sportieve look, een zakelijke feel of een kotsgek uiterlijk geven. In dit artikel gaan we ons focussen op de autovelgen en net zoals een schoen moet ook een velg perfect passen. Wanneer een velg niet aansluit op je band kan dat ernstige gevolgen hebben en niet alleen voor je band of wagen maar ook voor je veiligheid.

Voor je de juiste velg hebt gevonden moet je dus eerst wat stappen doorlopen.

  1. Eerst dien je te bepalen welke maat van velg je wenst/kan en mag steken op je wagen.
    Wanneer de bodykit van je wagen gemaakt is voor een band van 16″ inch kan je onmogelijk voor een band van 24″ inch gaan. En dit door de simpele reden dat je band dan tegen je autokap zal plakken en je  jouw band niet meer kan draaien
  2. Je dient ook de snelheidsindex te weten voor de banden, dit kan je vinden in het boekje van de fabrikant. Niet elke band kan dezelfde snelheid aan. Het is dus belangrijk dat jij een band kiest die aansluit bij jouw rijgedrag. Als je van plan bent om over de baan te scheuren tegen 200 km/uur dan moet je zeker geen band nemen die maar een maximum snelheid aankan van 70km/uur.
  3. Nu kan je velgen beginnen kiezen. Aangezien je nu weet hoe groot je band is en welk type band je gaat nemen kan je beginnen uitkijken naar mooie velgen. Velgen kan je in alle vormen en kleuren terug vinden. Van rond, vierkant of spaken in rood, zwart en kanarie geel. Niet alleen de kleur maar ook het materiaal van de velg kan variëren. Zo heb je bijvoorbeeld aluminium velgen of velgen in chrome of licht metaal.
  4. Nadat je jouw favoriete velgen hebt gevonden kan je ze bestellen bij de bandencentrale. Hou er wel rekening dat het enkele dagen kan duren voor je jouw velgen kan gaan ophalen.
  5. Tijd om je velgen te plaatsen. Je kan niet zomaar even je velg op je band zetten. Daarvoor moet je een autospecialist raadplegen. Een vakman heeft het geschikte materiaal om jouw band zonder krassen over je velg te plaatsen. Bovendien kan een expert ook gelijk je banden balanceren zodat jou veiligheid ook met je nieuwe banden gegarandeerd kan worden.

 

En dan ben je klaar om veilig met met je nieuwe velgen op de wegen te pronken.