“Mediatraining moet basisrecht worden voor elke professional.”

Antwerpen, 8 maart 2011. Steven Piessens (35) richt Mediatrainer.be op met de ambitie om zoveel mogelijk professionals voor te bereiden op TV-interviews. Het belang van interviews voor televisie en internet neemt toe. Daarom is het onbegrijpelijk dat zoveel managers, professionals en pasafgestudeerden nog nooit voor een camera hebben gestaan of een TV-studio van binnenuit hebben gezien. Mediatrainer.be wil daar verandering in brengen.“Mediatraining mag niet langer het voorrecht blijven van topmanagers en politici alleen”, stelt Steven Piessens.

Iedereen komt tegenwoordig op TV…
…maar bijna niemand is voorbereid. Het is meestal pas nadien dat mensen zich realiseren dat ze een slechte beurt hebben gemaakt of dat hun verhaal niet werd opgepikt zoals gehoopt. “Niemand wordt geboren als woordvoerder”, stelt Steven Piessens. “De enige manier om de juiste technieken en reflexen aan te leren is door training in reële interviewsituaties. Vergelijk het met leren autorijden. Je hebt een beetje kennis van techniek en basisvaardigheden nodig, maar vooral heel veel praktijkervaring.”

Enkele taboes doorbroken over mediatraining
Uit een peiling door Mediatrainer.be begin dit jaar blijkt dat veel professionals nog geen mediatraining hebben gevolgd. De belangrijkste redenen zijn: ‘het is te duur’, ‘enkel de bedrijfsleiding krijgt training’ en ‘ik heb er nooit bij stilgestaan’.
“Ik geef al 10 jaar mediatraining in opdracht van communicatiebureaus, maar op die formules zit vaak sleet”, zegt Steven Piessens. “Mensen associëren dat soort mediatraining nog vaak met spindoctors die uw boodschap verdraaien en met torenhoge tarieven. Daar wil ik komaf mee maken. Bij Mediatrainer.be primeert authenticiteit. Mensen moeten niet veranderen, we gaan hen enkel de basisvaardigheden meegeven om hun boodschap zo helder mogelijk over te brengen. Daar heeft iedereen belang bij, zowel de woordvoerder, de journalist als de kijker thuis.”

Iedereen voor de camera!
Mediatrainer.be wil ook KMO’s, startende ondernemers, VZW’s en lokale overheden een professionele voorbereiding geven. Dat kan via betaalbare mediatrainingen die tot 60% lager liggen dan andere aanbieders. “Dat lukt ons omdat we geen commissies doorrekenen van journalisten of cameramensen, we rekenen zelf geen hoge tarieven aan en onze freelancers werken aan scherpe prijzen” stelt Steven Piessens.

Steven Piessens richtte begin 2010 Oratore Communications (www.oratore.be) op voor freelance communicatieadvies en -training aan communicatiebureaus. Hij heeft een Master in Communicatiewetenschappen, een post-graduaat Management & Communicatie en een opleiding Film en TV-journalistiek. Hij blikt terug op ruim 10 jaar ervaring als communicatieadviseur, woordvoerder en mediatrainer.

Lees de blog over mediatraining op mediatrainer.be en volg Steven Piessens via twitter @stevenpiessens. Een mediatraining reserveren kan online via mediatrainer.be. Tot 1 mei geldt een lanceringsaanbod met kortingen tot 800 EUR.

Website: http://www.mediatrainer.be

Bron: EMEA Persberichten