Theatershow Alles Over-Winnen met Nora Akachar in première    

Met humor en vooral oprechtheid vertelt Akachar in solodebuut haar persoonlijke verhaal over cultuurverschillen, familiebanden en trauma’s

Zaterdag 6 november is theatershow ‘Alles Over-Winnen’ in première gegaan in een uitverkochte zaal in Podium Mozaïek Amsterdam. Deze theatershow is het solodebuut van theatermaker Nora Akachar (36 jaar) waarin ze haar persoonlijke verhaal doet over haar strubbelingen, als meisje en als vrouw, verstrengeld tussen twee culturen. De theatertour gaat in 2022 van start.

Theatershow

Nora Akachar verhuisde op vierjarige leeftijd met haar ouders van Marokko naar Nederland. Dit is niet altijd even gemakkelijk geweest. ‘Ik voelde mij niet op mijn plek, tot ik het theater ontdekte.’, vertelt Akachar, ‘Een plek waar ik gezien werd en mocht bestaan’. Dit was echter uit den boze in huize Akachar. ‘Als ze erachter kwamen, dan ontplofte de boel. Ik leidde een dubbelleven en dit bracht een hoop stress met zich mee.’. Niet alleen haar weg naar het theater was hobbelig. Al vanaf haar tienerjaren heeft Nora zich thuis verzet tegen zaken die opgelegd werden, zoals de verhouding tussen man en vrouw. Dit zorgde voor een kloof tussen haar en haar ouders door de verschillende referentiekaders waarin zij opgroeiden. Inmiddels hebben zij een goede band en is de kloof met de jaren meer gedicht.

Première

De eerste show op zaterdag 6 december in Amsterdam werd goed ontvangen door een gemengd publiek van jong tot oud met een verschillende etniciteit. Akachar: “Iedereen herkende wel iets in mijn verhaal. Helemaal bijzonder om dat te horen van witte Nederlandse vrouwen. Hieruit blijkt dat mijn verhaal universeel is en vooral te maken heeft met de man/vrouw verhouding wereldwijd.”.

Trauma’s van Nora

Akachar heeft deze strubbelingen thuis als een trauma ervaren. Om haar verhaal te delen richtte ze in 2019 een Facebookpagina op genaamd ‘Trauma’s van Nora’. Het werd op social media een drukbezochte pagina met inmiddels meer dan 60.000 leden waar leden persoonlijke verhalen konden delen die een life-event beschreven. Jeugdverhalen over (voornamelijk Marokkaanse) migratie naar Nederland, opgroeien met en tussen meerdere culturen, spiritualiteit, maar ook serieuzere thema’s zoals discriminatie, misbruik en echte trauma’s. Dit mondde uit in een theatervoorstelling genaamd ‘Trauma’s van Nora on stage’ waarin negen persoonlijke Facebookverhalen tot leven kwamen op het podium. In deze solo-theatershow vertelt Nora nu háár persoonlijke verhaal. Akachar: ‘En nu is het tijd om mijn eigen verhaal te vertellen en dat is precies wat ik ga doen in deze show.’. De theatervoorstelling is een productie van Storytelling Centre Amsterdam in samenwerking met Trauma’s van Nora en Theater de Nieuwe Regentes.

 

NOOT VOOR DE REDACTIE – NIET VOOR PUBLICATIE
Voor meer informatie, interviewaanvragen of hoge resolutie beeld neemt u contact op met Marjolein Mens via: [email protected] of 06-13923050.

Over Nora Akachar
Nora Akachar is 36 jaar oud. Opgegroeid in de Haagse Schilderswijk waar haar passie voor theater geboren werd. Al sinds haar 15e speelt Nora in verschillende theater/film producties. Zij is altijd onderdeel geweest van theatergezelschappen en deze voorstelling wordt haar solodebuut. Meer info op: http://www.traumasvannora.com/.