Beeldt u eens in dat het weer 2010 is. De crisis op de huizenmarkt is al ruim een jaar bezig. Als u zich zorgen maakt om waardevermindering van uw woning en uw hypotheek zijn er een aantal opties. U kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen uw huis te verkopen. Of u kiest ervoor om even af te wachten.

Stel u voor dat u toen besloot om te verkopen met zo min mogelijk waardeverlies. Uw vraagprijs heeft u afgestemd op uw hypotheek, in plaats van mogelijke kopers. Grote kans dat u niet (snel) heeft verkocht. Niet snel betekent dat uw huis zeker langer dan 6 maanden te koop stond en uiteindelijk bent u (flink) gezakt met de prijs om te kunnen verkopen. Of uw woning staat nog altijd te koop. Haal dan zo snel mogelijk het te koop bord uit de tuin en start over een maand opnieuw.

Of stel u voor dat u inmiddels 2 jaar afwacht. Het is nu zomer 2012. In die 2 jaar zijn de huizenprijzen met ongeveer 10% gedaald. Dat betekent dat uw huis in 2010 voor €200.000 werd verkocht, maar vandaag de dag voor €180.000. Een verschil van €20.000 tikt aan, zeker als dit deels een gat in de aflossing van uw hypotheek slaat van duizenden Euro’s.

Verliezen is slikken, opkrabbelen en doorgaan. En we zitten in een situatie dat we allemaal verliezen. De toekomst is niet zeker, ook wij hebben geen glazen bol, maar wel zeker is dat er van alles gaat veranderen. En uit de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen is inmiddels de conclusie te trekken dat de overheid gaat veranderen ten koste van de woningbezitter. Wat je daar ook van denkt, hierdoor lijkt het einde van eindeloze welvaart en rijkdom in zicht en de woningbezitters moeten daarvoor gaan bloeden, linksom of rechtsom.

Wilt u voorkomen dat het gat in uw huishouden groter wordt, dan kunt u het beste nu actie ondernemen en zo snel mogelijk met een goede makelaar gaan praten. Er is namelijk bijna niemand die een stabilisering of stijging van de huizenprijzen verwacht. Vrijwel alle economen zien een verdere, versnelde daling van de waarde van huizen op korte en middellange termijn.

Op lange termijn, 10 jaar en verder, denken wij overigens dat de huizenprijzen weer stabiel worden en zich, zoals de afgelopen 300 jaar is bewezen, zullen vormen naar het niveau van inflatie. Dat betekent dat als brood van €1 euro volgend jaar €1,10 gaat kosten, dit ook ruwweg voor een huis zal gelden. Op lange termijn is er zeker licht aan het einde van de tunnel. Een huis blijft een goede basis voor financiële zekerheid op uw oude dag, zolang u uw hypotheek maar aflost.

Op korte termijn is het zaak uw verliezen te beperken door actie te ondernemen. Ga het gesprek aan met een goede makelaar. Zo kunt u uw zorgen delen met een professional die bovendien een plan op maat maakt voor uw financiële toekomst en woning. In tijden waar iedereen over elkaar heen valt met moord en brand, geeft dat rust.

 

Door: Sander van Dronkelaar, Drenth Makelaars