Opties worden nog steeds veel gehandeld in Nederland. We zijn van oudsher een echt optieland, daarna komen de andere hefboomproducten pas. Een interessant alternatief voor opties zijn CFD’s. Het zijn alle twee hefboomproducten, maar wie objectief naar de verschillen kijkt ziet veel voordelen bij CFD’s.

CFD staat voor Contract for Difference en is in feite een afspraak tussen de belegger en de broker om het verschil in prijs bij opening en sluiting af te rekenen. Simpeler gezegd is een CFD uitermate geschikt om makkelijk in te spelen om koerswinsten en koersdalingen. In tegenstelling tot opties is het met CFD’s zeer eenvoudig om in te spelen op koersstijgingen en koersdalingen. Met opties heeft u altijd te maken met combinaties van schrijven, kopen, verkopen en dat in meerdere combinaties. Met een CFD is dat een stuk makkelijker: denkt u dat de markt gaat stijgen? Ga dan long. Denkt u dat de markt gaat dalen? Ga dan short. Veel moeilijker wordt het niet.

Ook de prijsvorming van een CFD is stukken makkelijker dan bij een optie. Wanneer u bijvoorbeeld goud handelt, dan is de CFD op goud ook de prijs van goud. Het enige wat u afrekent is de spread (het verschil tussen de koopprijs en verkoopprijs). CFD’s hebben geen expiratiedatum, wat betekent dat u uw posities zo lang mogelijk kunt openhouden. Met opties zal het nooit gebeuren dat u meer verliest dan uw inleg, met CFD’s kan dit wel gebeuren. Doordat uw met CFD’s zelf een Gegarandeerde Stop kunt inleggen kunt u wel zelf bepalen waar u de stop inlegt, iets wat een optie mist.

Welke van de twee producten u gebruikt hangt helemaal af van de manier waarop u handelt, uw strategie en ervaringen. Beide producten zijn goed geschikt voor margehandel, het zijn de nuances waar u op dient te letten. Wie al lang opties handelt, zal CFD’s in ieder geval zeer simpel en transparant vinden.

Een CFD is een zeer flexibel beleggingsinstrument en kan hoge marges opleveren, maar is zeer risicovol voor uw kapitaal. Het is mogelijk om meer dan het geïnvesteerde bedrag te verliezen. Het handelen in CFD's is niet geschikt voor alle beleggers, zorg ervoor dat u de risico's in kwestie volledig begrijpt.