Er gaat nogal wat vocht door onze darmen, zo`n 6,5 liter per etmaal van 24 uur. Het meeste ervan wordt weer teruggewonnen in de darmen en opnieuw gebruikt. Door deze terugwinning en hergebruik van het vocht kan de mens toe met dagelijks ongeveer 1,5 liter water. Op die manier drogen we niet uit. Gaat echter de darminhoud sneller door het lichaam, dan heeft het lichaam onvoldoende tijd om het vocht terug te winnen en blijft de darminhoud en tenslotte de ontlasting dun. Dat kan leiden tot reizigersdiarree of tot chronische diarree. Omdat dan te weinig vocht wordt teruggewonnen kan het lichaam snel uitdrogen.

Reizigersdiarree
Een softijsje en dan begint vaak het gerommel in uw buik. De helft van de reizigers die naar de tropen gaat, krijgt reizigersdiarree. En dat kan hardnekkig zijn. Veelal is de oorzaak voedselvergiftiging of (chemisch) behandeld voedsel. Giftige stoffen verdraagt het lichaam niet. Dat kunnen bepaalde chemicaliën zijn waarmee het voedsel is behandeld om het bijvoorbeeld langer houdbaar te maken, of afscheidingsproducten van ongunstige micro-organismen zoals ongunstige bacteriën, schimmels of virussen.
Die giftige of toxische stoffen, prikkelen de darmwand en zet het lichaam aan tot snelle afvoer van de darminhoud opdat de giftige stoffen minder kans krijgen om te worden opgenomen in het lichaam. Dat is reizigersdiarree. Feitelijk een bescherming van het lichaam. Echter, door deze tijdelijke aandoening kunnen er zomaar liters vocht, dat rijk is aan noodzakelijke zouten en voedingsmiddelen verdwijnen, waardoor de reiziger zich snel slap kan voelen. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, maar indien er sprake is van reizigersdiarree, drink juist veel en neem zout en suiker tot je. Goede combinatie is gewone zoute chips (die veel zout bevatten) en gewone cola (met bubbels is de garantie dat het niet is nagevuld en gewone cola bevat veel suiker).
Is de aandoening zo heftig dat u moet overgeven, wacht dan even af, tot het over lijkt te zijn. Herhaalt zich dit patroon en u krijgt koorts, raadpleeg dan snel een arts, want dan dient u te worden bijgestaan met farmaceutische middelen. Mogelijke ongunstige micro-organismen dienen onmiddellijk de kop te worden ingedrukt, bijvoorbeeld met behulp van een anti-bioticakuur. Daarna is het van belang om uw darmflora te herstellen door Diar-Pro te slikken (zie http://www.diarree.nu).
Van belang is om geen ongekookte of onvoldoende gebraden voedsel te nuttigen, geen salades en geen ijs. Drink altijd bubbeltjes water, want dat is meestal niet nagevuld …
De World Health Organization (WHO) adviseert Oral Dehydration Solution (ORS) een poeder dat bestaat uit zout en suiker en goed in een glas water oplost. Dit poeder heeft reeds duizenden kinder levens gered.

Chronische diarree
Chronische diarree is lastig en duurt ten minste 3 weken. Daarbij is de aandrang onbeheersbaar en of is de ontlasting waterig. Zowel beide vormen kunnen als ook de combinatie voorkomen. Indien er geen sprake is van een ziekte, dan kunt u bij onbeheersbare aandrang het beste de prebiotische voedingsvezels Diar-Pre gebruiken. Is uw ontlasting waterig, gebruik dan Diar-Pro om de darmflora te voorzien van gunstige darmbacteriën die de ongunstige darmbacteriën overspelen. Heeft u zowel onbeheersbare aandrang en waterige ontlasting, gebruik dan Diar-Syn en voor kinderen de speciale versie Diar-Synfa. Er kan ook sprake zijn van poepvegen. In dat geval zit er een harde obstipatische prop in de weg, waarlangs de dunnere darminhoud haar weg naar buiten zoekt. In dat geval heeft u last van obstipatie. Ga daarvoor naar http://www.obstipatie.nu.
In principe is diarree goed te behandelen indien er geen ziekte aan ten grondslag ligt. On de kans op reizigersdiarree te verkleinen is het verstandig om uw darminhoud in goede conditie te verkrijgen. Zorg geruime tijd voor uw vertrek voor voldoende voedingsvezels uit verse groente, vers fruit en volkoren producten. Ook is het van belang om uw darmflora weerbaar te maken. Derhalve adviseren wij om een flacon Diar-Syn mee op vakantie te nemen en om elke dag 1 capsule preventief in te nemen.

Ir. M.J. Vervoort; voedingsfysioloog en nutritionist

Website: http://www.diarree.nu

Bron: EMEA Persberichten