Je bent na jaren zwoegen over dikke cursussen en examens afleggen, dan eindelijk afgestudeerd. Klaar voor die eerste job dus! Maar dan overspoelt de economische crisis de wereld, en krijgen veel bedrijven het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Wie neemt er dan nog een onervaren 22-jarige aan?
Geen paniek, er zijn nog altijd meer dan voldoende vacatures te vinden. We geven je enkele tips mee om je kansen bij het solliciteren te verhogen.

Spendeer voldoende tijd aan het opstellen van je CV en motivatiebrief. Kopiëren en plakken is uit den boze. Pas elk CV dat je verstuurt aan aan de de jobomschrijving, en benadruk die kwaliteiten die belangrijk zijn voor de job en voor het bedrijf in kwestie. Beperk je CV tot twee A4’tjes. Verveel de mensen die je CV zullen lezen niet met eindeloze nutteloze informatie, maar personaliseer en probeer op te vallen. Laat je CV en motivatiebrief zeker ook nalezen op spelling- en grammaticale foutjes voor je ze verstuurt.

Zoek uit waar er jobs zijn. In de IT-sector bijvoorbeeld is men altijd wel op zoek naar nieuwe werkkrachten. Andere sectoren die tijdens een crisis meestal blijven aanwerven zijn marketing, sales en accounting. Ten slotte raak je ook met een administratieve of technische achtergrond zo goed als zeker aan de bak.

Solliciteer eerder bij grotere bedrijven. Onderzoek heeft uitgewezen dat bedrijven met meer dan 100 werknemers momenteel meer geneigd zijn om aan te werven.

Wees realistisch en verwacht niet teveel. Weiger bijvoorbeeld niet zomaar een goeie job in Gent omdat je eerder Antwerpen in gedachten had, of eis geen huizenhoog salaris. Het gaat tenslotte om je eerste job en -eerlijk is eerlijk- de jobs liggen tegenwoordig niet zomaar voor het rapen. Stel je anderzijds ook niet tevreden met een hongerloontje of met een rotjob aan de andere kant van het land.

Gebruik je netwerken! Zoek je dan toch een job in Antwerpen? Praat met vrienden en kennissen die daar wonen of werken. Je weet nooit dat hun bedrijf op zoek is naar extra werkkrachten.
Panikeer niet als je niet meteen een leuke job vindt. Een paar maanden moeten zoeken is zeker niet abnormaal tegenwoordig. Las desnoods even een solliciteer-pauze in en begin nadien met nieuwe moed opnieuw.

Website: http://www.monster.be

Bron: EMEA Persberichten