Waaraan moet uw aannemer voldoen als u zelf een huis wilt bouwen?

Na een oriëntatie op de huizenmarkt besluit u om een kavel te kopen. Daarop wilt u uw eigen huis bouwen. Dan heeft u een aannemer nodig. Een betrouwbare partner die voor u uw woning kan bouwen, want een huis bouwen is nu eenmaal geen gemakkelijke klus.Er moeten veel keuzes worden gemaakt en beslissingen worden genomen, afgezien nog van het feit dat een huis bouwen veel werk is én de nodige coördinatie tussen de vaklui vergt. Het is niet altijd gemakkelijk om een aannemer te vinden die bij u past, deze moet aan een aantal eisen voldoen.

U zoekt natuurlijk een aannemer met genoeg ervaring in het bouwen van woningen, maar wilt ook een partner in plaats van een opdrachtnemer. Er zijn veel verschillende aannemers, allen met hun eigen specialismes op het gebied van huizen bouwen. Wilt u een huis bouwen, of een appartement? Er zijn aannemers die zich richten op verbouwingen en renovaties of utiliteitsbouw.U wilt een aannemer die met u meedenkt, maar die ook veel verschillende werkzaamheden kan verrichten.

Type huis

Er van uitgaande dat u een huis wilt bouwen, bedenkt u welke type woning u wilt. Welke stijl en karakter uw huis moet krijgen. En welke indeling voldoet aan uw wensen. Misschien heeft u al een tekening laten maken van uw droomhuis. Vraag uw aannemer naar voorbeelden eerdere projecten, zodat u een goed beeld krijgt van wat er mogelijk is. Informeren naar de mogelijkheden loont, want er zijn veel verschillende manieren om een groot project aan te pakken. U wilt natuurlijk dat de werkwijze perfect bij u aansluit. Of al een eigen bouwtekening heeft of dit nog wilt uitbesteden aan een externe architect of aannemer maakt geen verschil; vragen staat vrij.

Bouwtekening

Heeft u een aannemer gevonden die bij u past, dan is de volgende stap bekijken wat er financieel haalbaar is. Veel aannemers kunnen u helpen bij het ontwerpen van uw huis, als u zelf nog geen bouwtekening heeft.Als het ontwerp op tafel ligt, kunnen de kosten inzichtelijk gemaakt worden. Natuurlijk kunt u tijdens dit vormgevingsproces nog zaken aanpasen.

Bouwvergunning

Bent u zo ver dat het ontwerp klaar is, dan gaat u ermee naar de gemeente waar u uw bouwkavel heeft gekocht. Er moet gecheckt worden of u de door u ontworpen woning wel mag bouwen op dit kavel of dat er nog bepaalde eisen zijn waarmee u rekening moet houden. En u moet, voor u kunt beginnen met het bouwen van uw huis, een bouwvergunning aanvragen. Het is handig om ook hier de deskundigheid van uw aannemer in te schakelen, want vaak weet deze precies wat er nodig is voor de aanvraag van de bouwvergunning. Is deze eenmaal afgegeven,dan staat niets u meer in de weg om uw huis te bouwen.

Bekijk ook eens: