Een brooddoos of broodtrommel, ook wel lunchbox genoemd, is een doosje waarin mensen hun lunch meenemen, bijvoorbeeld naar hun werk. Ook scholieren nemen vaak een broodtrommel mee naar school. Veel verschillende producenten spelen tegenwoordig in op het element gezond lunchen. Zo ook Lego en vele andere fabrikanten zoals Falby, Royal Copenhagen. Steeds meer lifestyle en design  ontwikkelt rondom het begrip Lunchen. Maar wat is lunchen nu eigenlijk.

De middagmaaltijd of lunch wordt geserveerd meestal tussen 12.00 en 14.00 uur en er wordt doorgaans een half uur tot een uur voor uitgetrokken.

Als de maaltijd een zakelijk of sociaal karakter heeft, wordt er soms nog nagepraat. In Zuid-Europese landen heeft men de gewoonte de periode te verlengen met een siësta.De lunch kan hoofdzakelijk een broodmaaltijd zijn, maar men kan vaak ook warme hapjes of zelfs een uitgebreid warm maal eten. Een lunchpakket is een van tevoren bereide koude maaltijd, die meegenomen kan worden naar school, of naar de werkplek. Het lunchpakket wordt zoals de naam aangeeft genuttigd rond het middaguur, als lunch.

Het hoofdbestanddeel van een lunchpakket is meestal brood, met zoet of hartig beleg. Dit wordt vaak aangevuld met een stuk fruit en een koude drank, zoals melk, karnemelk, ranja, frisdrank of vruchtensap.

Gegeten wordt een boterham of een vorm van brood, een sandwich of een vorm van zuivel zoals yoghurt of kwark en fruit. Ook salades kunnen een onderdeel zijn van de lunch. Vaak wordt er melk, thee of koffie bij gedronken, maar bij luxere of zakenlunches wordt soms ook wijn gedronken. In België is het drinken van wijn of bier bij de lunch meer algemeen dan in Nederland.

De benaming ‘brooddoos’ wordt vooral in Vlaanderen gebruikt, waar de term ‘broodtrommel’ vrijwel onbekend is. In Nederland is het juist andersom. Brooddozen zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Er zijn ook lunchboxen met een uitsparing voor bijvoorbeeld een appel, weer andere waar een beker in past. In vroeger tijden werd een stikkenzak (knapzak) van linnen of katoen voor dit doel gebruikt. De term broodtrommel wordt ook gebruikt voor een trommel waarin brood bewaard wordt.

Ook vanuit de overheid wordt gezond eten gestimuleerd. Drie maaltijden op een dag. Het ontbijt, de lunch en avondeten. Mensen die willen afvallen, proberen vaak de lunch over te slaan. Hierdoor raken ze vermoeid en geïrriteerd. De concentratie voor werk of studie neemt af en rond 4 uur grijpt men naar een calorierijke snack. Ook eet men dan ‘s avonds vaak meer, aangezien de honger die is ontstaan door het niet gezond lunchen, nog steeds niet gestild is. Uiteindelijk heeft dit overslaan van de lunch dus een tegenovergesteld effect: mensen worden er dikker van.

alfems