Persbericht

Goede banden zijn van levensbelang. Bij banden gaat het niet alleen om de rijeigenschappen van uw auto, maar in de eerste plaats om uw persoonlijke veiligheid. Veel ongelukken worden veroorzaakt door verkeerde of slecht onderhouden banden.
Welke band past het best bij uw auto? Dat hangt af van heel wat factoren. Niet alleen uw type auto, maar ook de prestaties die u verwacht van uw banden. Het verschil tussen de ene en de andere band ligt vooral in de verhouding tussen duurzaamheid, grip, bochtgedrag, verbruik en comfort.

  • Harde autobanden

Hardere autobanden zijn uitermate geschikt voor auto’s met wat meer vermogen. Zachtere auto banden komen sneller op temperatuur en geven dus een zeer goede wegligging. Tegelijkertijd betekent dit wel dat de levensduur bekort wordt. 

 

  • Grote autobanden

Wat bepaald nu of autobanden geschikt zijn voor grotere velgen? Allereerst moet de hiel-diameter overeen komen met de nieuwe velgen. Da’s simpel. Maar dan wordt het ingewikkelder. De rolomtrek van de band, ook wel Afgelegde Weg per Omwentelling of AWO genoemd, moet bijna gelijk zijn aan die van de originele bandenmaat. Daarom zijn banden altijd platter als er grotere velgen worden gemonteerd. Aan de buitenkant van de band blijft de omtrek gelijk aan de oude band, terwijl er aan de binnenkant wat rubber verdwijnt om plaats te maken voor blinkend lichtmetaal. 

 

  • Stille autobanden

Stille auto banden leveren een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van geluidsoverlast op de weg. Als auto’s zouden rijden op stillere banden, dan neemt het geluid van rijdende auto’s af met bijna 3 decibel. Als bijkomend voordeel levert het ook een aanzienlijke besparing op, omdat er minder geld hoeft te worden uitgegeven aan geluidsdempende maatregelen. Lees meer over Stille autobanden.

Mocht de bovenstaande informatie je nog niet helemaal overtuigd hebben welke autoband nu het beste bij je past dan kan je altijd een bandencentrale raadplegen. Verdelers van kwaliteitsautobanden zoals Bridgestone, Continental, Dunlop, Goodrich en Firestone zullen je zeker en vast verder begeleiden naar de juiste autoband.

Naast de juiste autoband is het ook belangrijk dat je kiest voor de juiste bandenspanning. Veel mensen rijden namelijk met een te lage bandenspanning. Check daarom regelmatig de spanning. Je kunt het aan de binnenzijde van je brandstofklepje of van de portierstijl of in het instructieboekje van je auto vinden. Hou er rekening mee dat de bandenspanning varieert met de belasting, rijsnelheid en het type autobanden. Als je twijfelt, vraag het de vakman. Maar ook bij veel benzinestations kun je de banden vullen, meestal hangt er wel een bord met een bandenspanning tabel voor alle auto merken. Test elke drie tot vier weken je bandenspanning. Hierbij ligt de nadruk op het woord “Regelmaat”. Als de bandenspanning al te veel verminderd is, heb je eigenlijk al te lang gewacht. 

Bron: EMEA Persberichten Publicatie Platform