Persbericht

Iedereen denkt met nostalgie terug aan het de houten speelgoedkist, de houten kinderkeuken, de speelgoedkist en ander houten kinderspeelgoed van de jeugdjaren maar hoever gaat de geschiedenis van het kinderspeelgoed eigenlijk terug? Was het altijd al een gebruik om kinderen speelgoed te geven? Archeologen hebben veel nuttige informatie kunnen achterhalen door eeuwenoude graven van kinderen te onderzoeken. Daarnaast verschaft het bestuderen van oude geschriften en afbeeldingen (zoals op kunstwerken) veel inzichten.

Wanneer een kind begraven werd dan kreeg het vaak het favoriete speelgoed mee. Voorbeelden van archeologische vondsten zijn tollen en ballen en diverse poppen. Over het algemeen hadden de poppen een vrouwenfiguur. Het idee was dat een kindje verder zou leven als een geest en dat geesten ook speelden.

Kinderen in de oudheid die de leeftijd bereikten welke geschikt werd geacht om te trouwen (soms wel zo jong als 12-13) werden geacht om als teken van het volwassen worden hun speelgoed op te offeren.

Tegenwoordig is het vervaardigen van kinderspeelgoed een heel industrieel proces maar in de oudheid was daar uiteraard geen sprake van en moest speelgoed handgemaakt worden met alle materialen die voorhanden waren. Zo was het bevoorbeeld een goed gebruik bij volkeren in Afrika alsook eskimo’s om poppen te vervaardigen van botten en die dan te op te leuken met kralen en zelfs met mensenharen.

Een voor ons iets meer voor de hand liggende keuze is hout en ook dat werd veelvuldig gebruikt, zo zijn er houten poppen gevonden gedateerd uit 2000 voor Christus welke met de hand zijn gemaakt in Egypte. Naast hout zijn er ook poppen gevonden vervaardigd van diverse materialen zoals maiskolven, stro, wol en aardewerk.

Vanaf ongeveer 700 voor Christus kwam het gebruik al in opmars om poppen te vervaardigen van hard materiaal zoals hout en die dan aan te kleden met kleding al naar gelang de mode van die tijd. Afgezien van poppen hebben archeologen ook ander speelgoed ontdekt zoals kindermeubeltjes.

En dan is er natuurlijk nog het kinderspeelgoed waar je niets voor nodig hebt, het spelen van spelletjes. Spelletjes spelen is iets wat kinderen van alle tijden hebben gedaan en zullen blijven doen.

Bron: EMEA Persberichten Publicatie Platform