25 november 2011
Den Haag – De matrassen fabrikant RHF heeft als een van de eerste in de regio het initiatief genomen om de retour genomen oude matrassen te laten recyclen.
Wanneer een klant een RHF matras koopt kan hij de oude matras inleveren deze wordt dan gerecycled door de firma RetourMatras.
De klant ontvangt hier zelfs nog 100 euro in korting voor!

Een prima initiatief want jaarlijks worden in Nederland 1,2 miljoen matrassen afgedankt. Deze matrassen belanden, voornamelijk via de gemeentelijke milieustraat, in het grof huishoudelijk afval. De huidige verwerking voor matrassen is verbranden in een afval verbrandings-installatie. Deze vorm van verwerken is ongewenst omdat bruikbaar materiaal voor altijd verloren gaat.

RetourMatras is sinds mei 2011 operationeel in Lelystad met een geheel zelfontworpen, -ontwikkelde en eigenhandig gebouwde matrasrecyclinglijn. Op deze lijn kunnen zo’n 1000 matrassen per dag worden gedemonteerd. Alle componenten worden van elkaar gescheiden en de diverse materiaalstromen worden hergebruikt.
De secundaire grondstoffen die worden herwonnen zijn textiel (de tijk), pu-schuim en latex (de vulling) en metaal (de vering). Alle materialen worden afgevoerd naar de desbetreffende hergebruiker. Zo wordt het textiel ingezet in nieuwe textiele producten, de pu-schuimen gebruikt in ondertapijt, het latex in judomatten en het metaal weer omgesmolten en toegepast in nieuwe producten.

De oude matrassen van de klanten van RHF matrassen gaan dus een geheel nieuw leven tegemoet! Hiermee wordt afval voorkomen en een bijdrage geleverd aan een beter milieu.

Website: http://www.emea.nl

Bron: EMEA Persberichten