Persbericht

Zaterdag 29 september was Hengelo het decor voor het Nederlands Kampioenschap stepcross. Op het zwaarste parcours uit de geschiedenis van de cross stepte Peter Groeneveld uit Oldenzaal naar zijn derde achtereenvolgende crosstitel. Bij de dames was het de pas 17-jarige Maxime Reijne van Stepteam High Level – Van der Laan uit Woudenberg die haar eerste nationale titel pakte.

Het 1710 meter lange parcours bestond naast een single track passage door het bos en enkele stukken mul zand voor het grootste gedeelte uit ruig grasland, waardoor het erg zwaar werd. Dit was ook goed te merken in de jeugdwedstrijden, die aan het begin van de middag verreden werden. De jeugd kwam zuchtend en steunend over de streep na twee rondes voor de pupillen en vier rondes voor de cadetten. Namens High Level wist Niels van Ekeren zijn favorietenrol waar te maken, door na de Nederlandse sprinttitel en de duurtitel ook de crosstitel te grijpen bij de heren pupillen. Christiaan van der Mark uit Woudenberg behaaldeeen derde plek bij de heren cadetten.

Om 14:45 was het tijd voor het hoofdprogramma van de dag, het NK stepcross voor volwassenen.

De dames moesten acht rondes afleggen, terwijl de heren tien keer het zware parcours moesten volbrengen. De junioren uit Woudenberg deden het weer voortreffelijk. Bij de dames junioren wist Melissa Kwint beslag te leggen op de derde plaats, terwijl Gerwout Lamberink bij de heren junioren zelfs de beste van allemaal was en alweer een titel aan zijn erelijst toevoegde.

De heren wedstrijd werd gekenmerkt door een grote overmacht van Twentenaar Peter Groeneveld, die op het parcours niet te stoppen was.

Scherpenzeler Martijn Tiemens van High Level deed nog een verwoede poging om in het wiel te blijven, maar moest deze inspanning uiteindelijk bekopen met een terugval naar de derde plaats, achter Hans Korbee uit Oss.

De dames maakten er zoals zo vaak dit seizoen weer een waar spektakel van. Als favoriet vooraf werd Rosanne Reijne uit Woudenberg het vaakst genoemd, dankzij haar imposante winst op vrijwel alle belangrijke evenementen. Zo werd ze dit seizoen al Nederlands kampioen sprint en duur, pakte ze het eindklassement in de Nederlandse en Europese competitie en won ze drie wereldtitels in de zomer. Haar grote rivaal, Wenda Zuiddam uit Capelle aan den IJssel, stond ook weer aan de start. Zuiddam had dit jaar vooral indruk gemaakt op het WK in Sankt Wendel waar ze twee wereldtitels pakte. Waar iedereen vooraf een strijd had verwacht tussen deze twee kemphanen was het echter een derde die er met de buit vandoor ging.

Het jongere zusje van Rosanne Reijne, Maxime Reijne, bleek namelijk veruit de sterkste te zijn. Al na één ronde reed ze weg bij haar zus en Zuiddam en croste met een moordend tempo naar haar eerste nationale steptitel bij de dames senioren. Haar tempo was zelfs dusdanig indrukwekkend dat alleen de eerste vier heren hogere gemiddelde snelheden neerzetten. Hiermee heeft ze eindelijk haar grote talent bevestigd en laten zien dat ze vooral bij de cross voorlopig de te kloppen vrouw is.

Voor Stepteam High Level – Van der Laan staat er nu nog een wedstrijd op het programma voordat het seizoen wordt afgesloten met de jaarlijkse Utrechtse Heuvelrug Steptocht op 27 oktober: een veldcross in het Noord-Hollandse Nieuwveen.

Voor de foto’s en het filmpje van het Nederlands Kampioenschap stepcross, kijk op www.stepteamhighlevel.nl of volg het stepteam op twitter via @footbike.

Bron: EMEA Persberichten Publicatie Platform