Opties zijn veel gehandelde beleggingsproducten met een vaste looptijd, een vaste onderliggende waarde en een vaste uitoefenprijs. Een call optie geeft u het recht om te kopen, een put optie geeft u het recht om te verkopen. Misschien interessant voor u om te handelen?

U kunt opties kopen of u kunt opties schrijven. Wanneer u een call optie koopt, dan heeft u het recht om binnen de uitoefenperiode het onderliggende product te kopen. Wanneer u een put optie koopt dan heeft u het recht om binnen de uitoefen periode het onderliggende product te verkopen. Opties schrijven kan ook. Hier komen plichten bij kijken. Opties zijn hefboomproducten, waardoor winsten en verliezen snel hoog kunnen oplopen. Dit is de reden dat opties vooral geschikt zijn voor ervaren beleggers die weten waar ze mee bezig zijn.

Een steeds vaker gebruikt alternatief op opties zijn CFD’s (Contract for Difference). Met een CFD speelt u simpel in op koersdalingen en koerstijgingen van onderliggende waarden zoals forex, indices, grondstoffen, aandelen of meer. De simpelheid van een CFD tegenover een optie valt vooral op. Geen moeilijke combinaties met verkopen, schrijven en kopen, maar gewoon short gaan wanneer u denkt dat de markt gaat dalen en long gaan wanneer u denkt dat de markt gaat stijgen. Ook de prijsvorming van een CFD is simpel, makkelijker dan bij een optie.

Hoewel opties erg ingeburgerd zijn in het Nederlandse beleggingslandschap, zijn is het de CFD die in opkomst is. Vooral de transparantie en de simpelheid van dit hefboomproduct wordt door velen geprezen en ook qua risicomanagement is er heel veel mogelijk. Zo werkt u met een CFD met een gegarandeerde stop, een optie kent een dergelijk risicobegrenzing niet. Overeenkomsten zijn er natuurlijk ook, maar wie kritisch kijkt ziet toch vooral positieve punten aan de kant van CFD’s.

Een CFD is een zeer flexibel beleggingsinstrument en kan hoge marges opleveren, maar is zeer risicovol voor uw kapitaal. Het is mogelijk om meer dan het geïnvesteerde bedrag te verliezen. Het handelen in CFD's is niet geschikt voor alle beleggers, zorg ervoor dat u de risico's in kwestie volledig begrijpt.