Persbericht

Zaterdag 15 september werd de belangrijkste nationale stepwedstrijd van het jaar, het Nederlands Kampioenschap marathon, verreden op het inmiddels traditionele 4,8 kilometer lange parcours door de Pieperpolder en over de Kamperzeedijk, een polderlandschap met twee korte dijkbeklimmingen. Natuurlijk stond Stepteam High Level – Van der Laan uit Woudenberg als favoriet aan de start en het team maakte dit wederom waar.

Aan het begin van de middag begon het programma met de jeugdwedstrijden. Bij de dames pupillen werd de pas tienjarige Jamie-Lynn van Dijk uit Woudenberg keurig derde, net als Woudenberger Daniël Moesbergen die hetzelfde presteerde bij de heren pupillen. Twee jeugdleden van High Level wisten zelfs nog een paar treetjes hoger te belanden op het erepodium. In dezelfde race bij de heren pupillen was Niels van Ekeren van High Level net als vorig jaar veruit de beste, waarmee hij zijn Nederlandse titel prolongeerde. Bij de heren cadetten was Christiaan van der Mark uit Woudenberg eveneens een klasse apart. Met ruim vijftig seconden voorsprong kwam hij na drie rondes als eerste over de streep.

Om 14:30 was het tijd voor het hoofdprogramma van de dag, het Nederlands Kampioenschap marathon voor heren en dames. De 42.195 meter moest zowel bij de junioren als bij de senioren en veteranen worden afgelegd. De junioren presteerden keurig, met een tweede plaats voor Woudenbergers Gerwout Lamberink bij de heren junioren en Melissa Kwint bij de dames junioren. De senioren maakten er zelfs een echt spektakel van.

Bij de heren ontstond er na de start een grote kopgroep waarin het tempo bijzonder hoog lag. Bij een tempoversnelling van Peter Groeneveld van Stepteam Twente brak de groep in tweeën waardoor naast Groeneveld regerend kampioen Jasper Stringa en Stephan Bouman, beiden uit Woudenberg, Martijn Tiemens uit Scherpenzeel en Machiel Steenbergen van Stepteam Zwolle aan het front overbleven. Een valpartij van Steenbergen zorgde er een ronde later voor dat de drie favorieten van Stepteam High Level het samen met routinier Groeneveld moesten gaan uitvechten. Natuurlijk was teamtactiek hierbij van het grootste belang en al snel werd het duidelijk dat het van Tiemens moest gaan komen om de kastanjes voor High Level uit het vuur te halen. Stephan Bouman werd een aantal rondes voor het einde eraf gereden en reed naar een zeer verdienstelijke vierde plaats, zijn beste prestatie bij een Nederlands Kampioenschap tot nu toe. Jasper Stringa kon zijn titel niet verdedigen en werd in de laatste ronde uit de kopgroep gelost door een tempoversnelling van de twee anderen. Hij wist de derde plaats nog wel vast te houden. Martijn Tiemens voelde zich erg zeker van zaak en deed het leeuwendeel van het kopwerk in de laatste paar kilometer en sprintte van kop af naar zijn eerste Nederlandse titel.

Bij de dames was het aan regerend Nederlands kampioene Rosanne Reijne, die deze zomer tevens drie wereldtitels pakte in het Duitse Sankt Wendel, om haar favorietenrol waar te maken. Samen met haar zusje Maxime Reijne kwamen zij na een aantal ronden terecht in de welhaast gebruikelijke kopgroep met daarin ook Wenda Zuiddam uit Rotterdam en Hermien Koers uit IJsselmuiden. In de voorlaatste ronde werden de constante aanvallen van Zuiddam teveel voor de jongste van de twee Reijne-zusjes, waardoor ze de aansluiting verloor met haar zus en de twee concurrenten. In de laatste ronde deed Koers het kopwerk om Maxime niet terug te laten komen, waardoor Rosanne Reijne en Wenda Zuiddam uiteindelijk in de laatste kilometer het meeste over hadden.

Zeker vijf keer probeerde Reijne haar grote rivaal uit het wiel te rijden, maar ze slaagde hier niet in. De eindsprint moest dus alsnog de beslissing gaan brengen. Met twee tienden van een seconden verschil drukte Rosanne haar voorwiel als eerste over de eindstreep en pakte daarmee haar derde opeenvolgende Nederlandse marathontitel.

 Voor Stepteam High Level – Van der Laan staan er nu nog twee wedstrijden op het programma voordat het seizoen wordt afgesloten met de jaarlijkse Utrechtse Heuvelrugtocht op 27 oktober: het Nederlands Kampioenschap Cross, dat dit jaar verreden wordt in Hengelo, en een veldcross in Nieuwveen.

 Voor het de foto’s en het filmpje van het Nederlands Kampioenschap, kijk op http://www.stepteamhighlevel.nl of volg het stepteam op twitter via @footbike.

Bron: EMEA Persberichten Publicatie Platform