Zo veelzijdig als de bevolking van Thailand zo veelzijdig is de Thaise Flora. Iedere Thailand local kan je vertellen dat Thailand een zeer uitgebreid flora aanbod heeft. Thailand heeft tropische bossen, wat een van de redenen is  waarom het land geen ervaring heeft met buitenlandse kolonisatie, en monsoon bossen, die opvallend droog kunnen zijn voor drie maanden of meer.

Tropische bossen bevatten  ’miljoenen unieke ecosystemen’ in de buurt van de evenaar.  zonder hen, zouden de Thaise voorouders geen constante aanvoer van voedsel, hout en andere materialen gehad hebben. Menselijke gemeenschappen zouden dus niet in staat zijn geweest om handelsroutes en rijken te ontwikkelen. Tropische bossen houden zich aan de seizoenen Evergreen, seizoensgebonden, semi-evergreen, vochtig, dan alleen maar regen of droog.

Thailand heeft veel van deze wouden in Rayong, Chanthaburi en Trad. Dit maakt het land een thuis voor rubber bamboe, rakam, rieten, en vele andere economisch belangrijke bomen.

Monsoon bossen, aan de andere kant, hebben bomen die lange periodes van droogte ervaren, waar bladeren vallen, en een zware regenval waar de bladeren ontspruiten. Deze bomen variëren van 40 meter tot 100 meter, omdat de groei hier meer open is, krijgen stammen meer massa.
Monsoon bossen beslaan bijna een kwart van Thailand. Ze komen voor  in Cambodja, West-Afrika, Midden-en Zuid-Amerika, Indonesië, Noord-Australië, en het westen van Madagaskar.

Duizenden planten  doen het ook goed in Thailand. Een van van hen is de Ratchaphruek (golden shower boom), ‘s lands nationale bloem. Het is geel van kleur, die dezelfde visuele toerekening voor het boeddhisme en de Thaise royalty vertegenwoordigt.
Er zijn ook honderd soorten Gluay MHAI (orchideeën) in Thailand. Er zijn verschillende jambu chom of Chom-Poo bomen, ook. Dit zijn grote bomen die kunnen groeien voor meer dan 40 meter, en bieden schaduw door hun dikke, leerachtige bladeren.

De Boeddha zou verlichting hebben verkregen onder een ficus religiosa (meestal aangeduid door  de peepul boom of Boddhi). Verkrijgbaar bij elke groente-en fruitmarkt. Witte en roze lotusen  symbolizeren wijsheid, zuiverheid, vrede en compassie. Vleermuis planten (paars-zwarte bloemen die eruit zien als een vliegende vleermuis) komen tot bloei in de late zomer en vroege herfst. Lantoms (frangipane), die kunnen groeien tot 8 meter in wit roze of geel, worden gebruikt in boeddhistische tempels. Verborgen lelies bloeien in juni in roze en wit.