Goudkoers vaak gebruikt om klanten te misleiden
Door de hoge goudkoers willen velen vandaag de dag hun oude goud of zilver verkopen. Op internet is een heel scala aan bedrijven te vinden die oud goud opkopen. Zij adverteren vaak met bedragen die zij per gram uitbetalen. Die bedragen willen we eens van wat dichterbij bekijken.
De goudprijs op de wereldmarkt is een prijs die elke seconde verandert, net als beurskoersen of de prijs van ruwe olie. Op vele websites is deze prijs te vinden. Het gaat hier om de prijs van puur goud in grote hoeveelheden, de zogenaamde speculatieve koers. Momenteel schommelt die zo rond de 40 euro per gram puur goud.
Wat heeft deze prijs nu te maken met de goudkoers die mensen krijgen als zij hun oude goud verkopen? Welnu, deze prijs vormt de basis voor het door een goudaankoper uit te betalen bedrag. Bij een goudinkoper of juwelier zult u echter nooit dit bedrag kunnen krijgen. Waarom? Daarvoor zijn verschillende redenen.
Ten eerste is deze prijs de prijs voor grote hoeveelheden (kilo’s), dus vergelijkbaar met een
groothandels prijs. Als iemand duizend blikjes cola koopt zullen deze een andere prijs hebben dan één enkel blikje cola. Zo is het ook met goud.
Ten tweede bestaat ingeleverd goud bijna nooit uit puur goud in baarvorm, maar uit sieraden die dus eerst zullen moeten worden omgesmolten tot goudbaren. Sieraden bestaan meestal uit 14-karaats of 18-karaats goud, hetgeen betekent dat zij ruim 58% respectievelijk 75% procent puur goud bevatten. De rest bestaat uit andere metalen.
Elke klant die zijn goud komt inleveren heeft hier begrip voor, zo is de ervaring van De Goudwaag in Den Haag. Het belangrijkste is dat men hierover open en eerlijk is en de klant precies vertelt hoe alles werkt. En dat is nu juist waar het in veel gevallen bij goudinkopers aan schort. Op internet bieden zij vaak prijzen aan die gelijk of bijna gelijk zijn aan de beurskoers van goud. Gezien de genoemde kosten kan een ieder op zijn vingers natellen dat dit niet mogelijk is. Iemand die voor die goudprijs goud aankoopt, kan daar niets aan verdienen en maakt zelfs verlies.Tenslotte biedt een goudaankoper mensen een dienst aan. Mensen kunnen hun goud in kleine hoeveelheden kwijt en ontvangen daarvoor contant geld. Het is logisch dat een goudinkoper daar ook iets aan moet verdienen. Deze heeft ook zijn kosten (huur van de winkel waarin mensen hun goud verkopen, de advertenties waardoor mensen weten dat de winkel bestaat en een bedrag waarmee de goudinkoper zijn boterham verdient). Ook de kosten voor het analyseren en het smelten van het goud komen voor rekening van de goudaankoper, evenals het risico dat deze loopt voor het plotseling zakken van de goudkoers voordat deze het heeft kunnen doorverkopen aan een goudsmelterij.
Waarom wordt dan toch met deze goudkoers geadverteerd? De verklaring is: lokprijzen. Mensen zoeken op internet naar de hoogste prijs en gaan eenvoudigweg af op het hoogste bedrag dat zij vinden. Op het moment dat zij in de winkel staan, zie alles er opeens heel anders uit. Er volgt dan een verhaal over smeltkosten, analysekosten of nog erger: er wordt gesjoemeld met het gewicht van het goud of men zegt de klant een lager karaatgetal dat het goud in werkelijkheid bevat.
De Goudwaag in Den Haag wil aan dit soort praktijken niet meedoen. Daarom vindt men op de site van de Goudwaag geen lokprijzen. Als mensen naar de winkel in de Van Hoytemastraat komen, krijgen zij een eerlijk aanbod op basis van de actuele goudprijs, waarbij precies wordt uitgelegd hoe men tot deze prijs komt. Vandaar het motto: Goud inkopen, maar dan eerlijk. Daar zouden veel collega’s een voorbeeld aan kunnen nemen.
Bron: EMEA Persberichten Publicatie Platform
Bekijk ook deze populaire persberichten
Trending
- Verstuur een premium persbericht voor nog meer publiciteit
- Persbericht opstellen
- Zilverstroom Energy lost hoogspanningsnet congestie in Brabant en Limburg op
- Hypnotherapeut Olga Willemsen geeft tips om zonder medicatie angst te overwinnen
- Top 5 sites waar je gratis persberichten kunt publiceren in 2024